JEHO MENO

Otázka: Čo je Ježišovo hebrejské meno a čo to presne znamená?

Odpoveď: Meno Ježiš v hebrejčine je Ješua. Význam pochádza z hebrejského koreňa jaša, čo znamená "zachrániť". Preto bol pomenovaný Ješua, pretože "zachráni" svoj ľud z ich hriechov (Matúš 1:21). Ješua teda znamená "spasenie".

Anglické meno Jesus, alebo slovenské meno Ježiš, je iba transmigráciou cez viaceré jazyky. Hebrejčina má zvuk "š", gréčtina má tvrdé "s". Aj hebrejské "y" sa zmení na grécke "i". Potom cez latinčinu do angličtiny na "j". Vzory spoluhlások sa menia. Toto je jednoducho prirodzená vlastnosť jazykov. Jeho meno sa presúva z hebrejského Ješua, do gréckeho Iesous, do latinského Iesus, a do anglického Jesus. Jesus/Ježiš teda nie je náhradne meno pre Ješua. Je to anglický, respektíve slovenský ekvivalent.

Rúhanie sa ortodoxných Židov.
"Ješu" bez "a" je však rabínskym pomenovaním pre Pána Ježiša, čo je úmyselným hanobením, rúhaním. Vynechajú posledné písmeno "a" z Jeho štvorpísmenového hebrejského mena, aby sa vyhli implikácii, že On predstavuje "spasenie". Potom používajú prvé tri písmená ako skratku pre: Yimach Shmo V'zichrono, čo znamená, "nech je jeho meno a pamiatka vymazaná." Ješu je rabínska slovná hra, nie je to jeho skutočné meno.


Dr. Arnold Fruchtenbaum
www.ariel.org